• +385 44 711 019
  • Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Hrvatski posavac - sadašnjost

Posavski konj je hladnokrvni tip konja, premda njegov temperament i neke eksterijerne osobine upućuju na toplokrvno porijeklo. Uzgojno područje posavskog konja danas primarno obuhvaća prostor Sisačko-moslavačke i Zagrebačke županije, premda se uzgaja u manjem broju i u drugim dijelovima Hrvatske. Nešto je temperamentniji, pouzdan i inteligentan, dobre ćudi i karaktera. Na glavi je uočljiv trag utjecaja genoma arapskog punokrvnjaka. Glava je suha, umjereno duga, ravnog profila, izražajnih očiju i kratkih ušiju. U populaciji posavskog konja uočljivo je postojanje dvaju glavnih pasminskih podtipova. Prvom podtipu svojstvena je jača koštana osnova, grublja i veća glava dok je drugi podtip je nešto lakši, manje glave i profinjenije koštane osnove.

Sustavna briga o očuvanju i gojidbenoj izgradnji Posavskog konja provodi se više od desetljeća. Nakon inventarizacije stanja, zasnivanja centralnog registra, odgovorne stručne službe pomogle su udruženjima uzgajivača u zasnivanju “Središnjeg saveza uzgajivača konja Hrvatski Posavac” i donošenju uzgojnog programa koji je temelj daljnje izgradnje.

Uzgojni program uvažava aktualno stanje i odlike posavskog konja, nastojeći zadržati genetsku originalnost i varijabilnost. Središnji savez uzgajivača konja Hrvatski Posavac osim ključne funkcije u uzgojnom radu provodi određene aktivnosti na promociji pasmine, uključivanju u sportske, turističke i druge sadržaje.
Središnji savez uzgajivača konja Hrvatski posavac

Sajmište I 1A, 44202 Topolovac
Sisak, Hrvatska

Tel.: +385 44 711 019
E-mail :  ssukhp@gmail.com 
Predsjednik: Mijo Latin
Voditelj uzgoja : Igor Hrastović
Matičar: Igor Hrastović, +385 99 384 9323


© 2024 Središnji savez uzgajivača konja Hrvatski posavac - Sva prava zadržana. - Izradio OMNIPOTENS d.o.o.